door

Balsemen (thanatopraxie) van baby of peuter

Zoals we al in een vorig artikel benoemden, is het praten over de dood van een baby of jong kind een beladen zaak. Je wilt als ouder over dit gegeven niet nadenken en liefst uit je gedachten bannen.

We zien het toch als onze taak om mensen bewust te maken en te informeren over de mogelijkheden vóórdat ze met een sterfgeval te maken krijgen. Daarom willen we ook kort aandacht besteden aan de mogelijkheid van het balsemen van baby’s en heel jonge kinderen.

Wij raden het balsemen (thanatopraxie) van babies en peuters nadrukkelijk aan. Het ontbindingsproces van babies en jonge kinderen gaat veel sneller dan bij het volgroeide lichaam. De huid is flinterdun en kwetsbaar. De weg voor bacteriën en andere micro-organismen is in het kleine lichaam veel korter en de effecten daarvan desastreuzer.

Het koelen en gekoeld opbaren van babies en jonge kinderen leidt vaak tot uitdrogingsverschijnselen en verkleuringen van vooral de mond en het neusje, maar vaak ook van de oorlelletjes en vingertopjes – vervelende zaken die met het balsemen worden voorkomen. Een baby of jong kind opbaren op een koelplaat vinden wij (persoonlijk) vervelend. Het lichaampje vriest vast aan de plaat en de nabestaanden kunnen het kind niet oppakken en knuffelen.

Voordelen van het balsemen:

  • Na balsemen blijft het kindje voor vele dagen hygiënisch, zacht en draagbaar en knuffelbaar.
  • Het kindje hoeft niet op een koelplaat en wordt daardoor niet ijskoud.
  • Het kindje kan en mag opgepakt worden, geknuffeld en gedragen.
  • Paarse vlekken (livor mortis), paarse vingers en oorlelletjes verdwijnen en het kindje behoudt z’n mooi roze huidje.
  • Het kindje kan in het eigen bedje verblijven.
  • De aanblik van het gebalsemde kindje is minder confronterend.

Verschillen met het balsemen van volwassenen:

  • Wij hebben speciale kleine instrumenten en aangepaste apparatuur voor het behandelen van baby’s en peuters.
  • Wij voeren de behandeling van baby’s en peuters alleen uit in de verzorgingsruimte van de uitvaartonderneming of in onze eigen behandelruimte. Ondanks dat wij niets doen wat de nabestaanden niet mogen zien, raden wij het bijwonen van deze behandeling ten zeerste af en voeren wij deze niet thuis uit.
  • De periode van het thuisverblijf kan korter zijn dan bij een volwassene. Na vier tot vijf dagen kan de natuur zijn eigen loop nemen waardoor het verval van het lichaam langzaam weer zijn intrede doet. Het is aan de nabestaanden en de uitvaartverzorger om het moment van de beëindiging van de thuisopbaring te bepalen. Hierna kan desgewenst het kindje in het gesloten kistje thuis blijven tot de uitvaart.
  • Voor deze behandeling rekenen wij een zwaar gereduceerd bedrag op basis van onze kostprijs en reiskosten. Lees hiervoor ook het artikel “Het verlies van een kind: onvoorstelbaar leed“.

Belangrijk: dit alles geldt voor baby’s die geleefd hebben en baby’s die bij geboorte overleden zijn. Het balsemen van prematuurtjes is mogelijk, maar met andere technieken en wisselende cosmetische resultaten.

Opmerking: met alle respect voor de betrokken; maar helaas is de kennis van deze behandeling en de te nemen voorzorg niet aanwezig bij het verplegend personeel van ziekenhuizen en bij verloskundigen. Daarom vragen wij om in een zo vroeg mogelijk stadium met ons contact op te nemen en bij twijfel altijd het kindje zo snel mogelijk te koelen, hoe vervelend dit voor de ouders ook moge zijn. Belt u bij vragen ons nummer 06 46 570 853 of 040 808 00 46.

balsemen kind babyThanatopraxie balsemen kind baby. Peuter dood baby overleden. Uitvaart.

peuter baby thanatopraxie . balsemenjong kind baby balsemen opbaren thuis. Baby peuter balsemen