door

Wanneer wél balsemen / thanatopraxie…

Wijzelf vinden thanatopraxie (lichte balseming van de overledene) een voorwaarde voor iedere thuisopbaring, maar dat is onze persoonlijke gekleurde mening. Maar dat gezegd hebbende…

Wij zullen de laatste zijn die thanatopraxie als wondermiddel verkopen, of de standaard opbaring met koelplaat als inferieur beschouwen – het is immers de afgelopen 50 jaar een prima hulpmiddel geweest, met z’n voor- en nadelen.

Omdat sinds 2010 deze “koninklijke behandeling” – die tot 2010 alleen aan het koningshuis voorbehouden was –  ook sindsdien voor “de gewone burger” in de vorm van lichte balseming tot de mogelijkheden behoort, willen we uitvaartverzorgers graag overtuigen van de voordelen van thanatopraxie in specifieke situaties.

We brengen het op diverse pagina’s op deze website naar voren, maar hierbij nogmaals een overzicht van drie omstandigheden waarbij thanatopraxie zeker uw vriend is!

1 Bloed stuwingen naar het hoofd
bloedsomloop balsemen thanatopraxie
Indien na de hartstilstand de rechter hartkamer afgesloten is, wordt voorkomen dat bloed uit het hoofd – door de zwaartekracht – naar het laagste punt in het lichaam stroomt. De overledene krijgt blauw/paarse oren en hals of soms zelfs een heel blauw/paars gezicht. In de uren na het overlijden wordt het bloed door de ontstane druk in de kleinste vaten gestuwd waardoor het effect zich uitbreidt en de gelaatskleur diep-paars kan worden. Oren worden soms wel bijna zwart. Gedurende de eerste 48 tot 72 uur kunnen de vlekken weggemasseerd worden, maar komen net zo snel weer terug. Na deze periode – vaak vóór het moment dat de hartklep zelf verslapt – zal het bloed buiten de aders treden en in het weefsel trekken, waardoor het bloed helemaal niet meer te verwijderen is. De enige oplossing om het uiterlijk te verbeteren is door make-up of airbrush. Thanatopraxie biedt hier de oplossing!


Gedurende de thanatopraxie behandeling wordt een nieuwe bloedsomloop op gang gebracht en wordt tevens via de rechter hartkamer bloed afgevoerd. Het blauw/paarse uiterlijk (samen met blauwe vingertoppen, etc.) verdwijnt als sneeuw voor de zon!

2 Gasvorming, opgeblazen buik, overgeven van bloed en ander vocht
gasvorming overledene balsemen thanatopraxie opbaren aanprikken
Bij bacteriegroei in het spijsverteringskanaal; maag en darmen, kan gasvorming optreden. Dit kan zijn door de laatst genuttigde voeding, maar vaker door toegediende medicatie – zoals (maar niet alleen) door anti-biotica. Micro-organismen in de maag en darmen vermenigvuldigen zich razendsnel en produceren hierbij een onsmakelijk ruikend gas. Onderanderen is de Colostrum bacterie – die bij leven onze vriend is – na het overlijden onze grootste vijand in het lichaam, die de ontbinding snel in werking zet. De buik blaast op omdat het gas niet (of niet snel genoeg) kan ontsnappen waardoor de druk in het lichaam stijgt. Maag-inhoud, vocht in de longen of zelfs bloed kunnen door de druk omhoog worden gestuwd in de slokdarm en luchtpijp en kunnen, samen met onsmakelijk ruikende gassen, de neus en de mond verlaten. Dit laatste is een ramp voor de opbaring – kleding en beddengoed worden vies en de aanblik voor de nabestaanden is in dat geval natuurlijk verschrikkelijk. Thanatopraxie kan deze situatie voorkomen!


Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt een balsemvloeistof via de aderen in het lichaam gebracht. De vloeistof die wij gebruiken bevat een middel tegen gasvorming. Tijdens de behandeling wordt zo goed mogelijk de inhoud van maag, darmen en blaas verwijderd. Tevens wordt de behandeling afgesloten met de injectie van 500 tot 1000 ml van een krachtige conserverende stof, in de buikholte en thorax. Mocht de overledene al zijn opgebaard op een koelplaat, kan een gedeeltelijke behandeling nog steeds tot de mogelijkheden behoren. Thanatopraxie (of een “halve behandeling”) kan uw opbaring redden!

3 Geel uiterlijk door galblaas- of leveraandoeningen
jaundice symptomen lever gal falen geel thanatopraxie balsemen
Bij bepaalde vormen van galblaas- en leveraandoeningen wordt door het lichaam overmatig veel van de geel-kleurige stof Bilirubine geproduceerd en in de bloedbaan gebracht. Bilirubine is het afbraakproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof (Wikipedia). Indien deze omstandigheid langere tijd voortduurt, zal de huidskleur van de persoon – bij leven al – een gele aanblik krijgen. In extreme gevallen kan de persoon zelfs knal-geel of geelgroen worden. Na het overlijden zorgt dit niet alleen voor een vervelende aanblik, maar de ervaring leert ook, dat het weefsel van een dergelijke persoon veel sneller ontbindt! Een opbaring met alleen koel-apparatuur zal in dit geval kunnen falen. Deze complicatie noemen we “jaundice” en thanatopraxie kan de effecten verminderen of zelfs totaal bestrijden.


Bij thanatopraxie van een “jaundice” casus, behandelen we de overledene eerst met een aangepaste balsemvloeistof om de verantwoordelijke (kleur-) stoffen uit het lichaam te “spoelen”. Daarna wordt met een extra sterke balsemvloeistof en toegevoegde kleurstoffen het lichaam geconserveerd en opnieuw op natuurlijke kleur gebracht. Extra conservering en cosmetische correctie zijn dan het doel.  Als resultaat wordt snelle ontbinding van het lichaam tegengegaan en wordt de gele kleur voor een groot deel teruggedrongen of zelfs totaal ongedaan gemaakt.

4 Chemotherapie
De medicatie die voor chemotherapie wordt toegediend is een steeds variërende mix van hele zware medicijnen en agressieve chemische stoffen met als doel zieke cellen te laten afsterven en gezonde cellen te behouden. Meerdere van deze stoffen kunnen in combinatie met andere lichaams-eigen stoffen de ontbinding van het lichaam versnellen.


Bij thanatopraxie van een chemotherapie casus, gebruiken we naast een aangepaste balsemvloeistof ook middelen die o.a. de nadelige werking van de medicatie neutraliseren. 

Er zijn nog diverse andere voordelen van thanatopraxie die problemen met het lichaam bij opbaring kunnen voorkomen, deze bespreken we graag in een volgend artikel.

Hierbij valt op te merken dat bovengenoemde behandelingen in de meeste gevallen ook door ons in een thuis-situatie kunnen worden uitgevoerd.

de voordelen van thanatopraxie en balsemen