door

Balsemen / thanatopraxie bij “tropische” temperaturen

Als we aan subtropische gebieden denken, dan denken we aan de Canarische eilanden, Marocco, of zelfs aan Hong Kong of Miami. De laatste jaren begint Nederland op z’n tijd te voldoen aan de definitie van een subtropisch gebied. Met kwakkel-winters en temperaturen van boven de veertig graden in juli lijken we het Tenerife aan de Noordzee te zijn geworden.

De definitie van een subtropische zone is volgens Wikipedia als volgt.

De gemiddelde temperatuur van de warmste maand ligt boven 22 °C, terwijl de gemiddelde temperatuur in de koudste maand tussen -3 °C en 18 °C ligt. Er zijn natte zomers en droge winters of andersom.

Natuurlijk is Nederland niet gelegen in de subtropen, maar gewoon in Noord-europa aan de zee; ook al hebben we de afgelopen 50 jaar meer een landklimaat dan een zeeklimaat gekregen. We kunnen wel stellen dat het klimaat in ons land aan het veranderen is, of diplomatiek gezegd “tijdelijk aan de kook is”. Zoals in vele branches vraagt het veranderende klimaat ook in de uitvaart- en overledenenzorg om aanpassingen.

In de landen in de subtropen en in de landen die daar aan grenzen, zoals Spanje, wordt er ook gebalsemd. Het grote verschil met Nederland – en daarin zijn we in de wereld redelijk uniek – is dat aldaar er vaak binnen 24 of 48 uur wordt begraven of gecremeerd.
Dat doen we in Nederland anders, daar balsemen we een overledene en baren die tot zeven of acht dagen op met zeer goede resultaten. Op weinig andere plaatsen in de wereld wordt dit gedaan en we mogen onszelf best een pluim geven voor deze unieke expertise op het gebied van thanatopraxie (balsemen) die wij in Nederland onszelf eigen hebben gemaakt.

Net als vorig jaar rond deze tijd, hebben we de afgelopen weken extreem hoge temperaturen in Nederland gemeten, met het record in ons eigen Eindhoven van boven de 41 graden. Binnen in huizen werd het soms nog veel warmer.

Balsemen is dan de beste optie, boven het plaatsen van koelapparatuur (de koeling kan dan de rug koelen, maar heel moeilijk de hogere delen van het lichaam). Een koelplaat die op papier -20 graden hoort te koelen, moet dus een temperatuurverschil van meer dan 60 graden overbruggen – dat is technisch onmogelijk voor een koelplaat. De overgangszone van vriezen naar dooien bevindt zich midden in het lichaam, wat voor de conditie van het lichaam nog extra nadelig is.

Met onze werkwijze en toegepaste vloeistoffen hebben wij veel success met het balsemen en opbaren bij deze hoge temperaturen. Net als vorig jaar hebben we nu al vele tientallen succesvolle balsemingen en opbaringen gedaan bij temperaturen ver boven de 35 graden; zelfs in kleine slaapkamers, maar ook in glazen serres!

Met de juiste zorg en aandacht is het gebalsemde lichaam prima bestand tegen deze hoge temperaturen en dit tijdelijke agressieve klimaat, voor de volledige duur van de opbaring.

Om tot slot nog een misverstand weg te werken: U hoeft geen bestaande klant te zijn van Rouwservice Nederland om van onze diensten gebruik te maken, tevens bent U op geen enkele wijze verplicht om andere diensten af te nemen. Wij verzorgen graag de thanatopraxie behandeling voor u, in onze ruimtes, in uw ruimte, of bij de familie thuis.

Neem contact met ons op voor meer informatie, of voor het maken van een afspraak, via telefoonnummer 040 – 29 39 770. 24 uur per dag bereikbaar.

Martin Beek.