door

Balsemen (thanatopraxie): (natuur-) begraven en het milieu

Wat is de belasting van het milieu bij het begraven van een gebalsemde overledene? Er is hier veel discussie over en diverse partijen nemen een standpunt in zonder zich – met alle respect – altijd goed te hebben laten informeren. Helaas horen we regelmatig in onze gesprekken met diverse partijen onjuiste aannames.

Maar voor we verder in gaan op dit klinische en technische onderwerp willen we nogmaals duidelijk maken WAAROM we balsemen. We balsemen omdat we families de gelegenheid willen geven om op de mooist mogelijke, meest waardige én meest hygiënische manier afscheid te kunnen nemen van hun dierbare. Er zijn zelfs gevallen waarbij balseming zelfs noodzakelijk is om een afscheid überhaupt mogelijk te maken. Dit doen wij vanuit een roeping en een filosofie. Laten we dit vooral niet uit het oog verliezen!

Dat gezegd hebbende, even terug naar het zakelijke…

natuurbegraven thanatopraxie balsemen natuur begraafplaats formaline formadehyde balsemvloeistof

Wij (MBalm) gebruiken een balsemvloeistof waarvan het belangrijkste werkzame bestanddeel formaline is. Formaline is de naam voor het gas formaldehyde en water. Formaldehyde is een gas dat zich makkelijk in water laat oplossen. Voor de thanatopraxie behandeling (lichte balseming) wordt plm. 6 liter van een lichte formaline oplossing (slechts plm. 1 tot 2 % formaldehyde) via de aderen in het lichaam gebracht. Tevens wordt in veel gevallen een kleinere hoeveelheid buikholtevloeistof van 15-20% toegevoegd.

Tijdens de behandeling wordt met de lichte formaline oplossing voor langere tijd een volledige “bloedsomloop” gemaakt (zie ook Wat is thanatopraxie?). Tijdens dit proces maakt het formaldehyde gas zich los van de vloeistof en treedt door de aderwanden heen het weefsel in. Binnen 24 uur is nagenoeg alle formaldehyde aan de ingebrachte vloeistof ontsnapt en heeft zijn werk gedaan – de formaldehyde heeft zijn uitwerking op het (eiwitrijk-) weefsel gehad en is afgebroken. Slechts een kleine hoeveelheid formaline heeft langere tijd nodig om af te breken (zie ook Formaline en het milieu).

In het buitenland wordt al lang gebalsemd – in enkele gevallen al meer dan een eeuw – en er is in die landen al veel onderzoek gedaan naar de impact op het milieu. In landen waar tussen de 50 en 75 procent van alle overledenen gebalsemd wordt, zoals Engeland en Spanje, gelden ook strenge regels t.a.v. begraven en milieu (-verontreiniging). In die landen (incluis de Verenigde Staten) bestaat er geen bezwaar tegen het begraven van gebalsemde lichamen. Buitenlands onderzoek (VS) toont bijvoorbeeld aan dat er geen enkele waarneming van formaldehyde kan worden gedaan in het grondwater (nabij begraafplaatsen).

Tijdens het moment van begraven zal zeker een kleine meetbare hoeveelheid formaldehyde in het lichaam aanwezig zijn, welke snel afbreekt tot onschuldige componenten.
Dat zijn zulke kleine hoeveelheden dat van een belasting van het milieu niet gesproken kan worden. Alleen op een begraafplaats waar meer dan 200 gebalsemde begravingen plaats vinden in korte tijd is er een gevaar dat het grondwater aangetast kan worden, maar dan eerder door de micro-organismen (bron: balsemen.com).

Formaldehyde dat aan de buitenlucht ontsnapt zal door het zonlicht via fotosynthese binnen enkele uren afgebroken zijn.

Tot slot, punten om over na te denken..: 

  • chemotherapie en andere medicatie hebben bij begraven in enkele gevallen een duizend-maal grotere impact op het milieu dan lichte balseming
  • formaldehyde komt in kleine hoeveelheden van nature in het lichaam voor
  • een roker ademt in zijn leven ongeveer evenveel formaldehyde in, als tijdens zijn mogelijke balseming wordt toegediend
  • lichte balseming gebeurt in Nederland met zeer lage concentraties formaldehyde in tegenstelling tot andere landen
  • als u het milieu niet met formaldehyde wilt belasten moet u stoppen met autorijden, roken, geverfd weefsel en kunststof brilmonturen dragen, tanden poetsen, IKEA meubels kopen (spaanplaat) en make-up gebruiken…

Bronnen:

https://www.researchgate.net/publication/297275185_Potential_groundwater_pollutants_from_cemeteries

http://www.balsemen.com/index.php?pagid=523&taalcode=NL

https://mbalm-thanatopraxie.nl/formaline-en-het-milieu-thanatopraxie-balsemen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde

https://rvs.rivm.nl/zoeksysteem/stof/detail/756

https://www.acsh.org/news/2016/02/25/stuff-you-didnt-know-about-formaldehyde