door

Het verlies van een kind: onvoorstelbaar leed

Meer dan twintig jaar geleden stierf mijn broer Bert op 47 jarige leeftijd. Wat een raar idee dat hij nu al bijna zeventig zou zijn geweest. Voor mijn moeder was het onverteerbaar en het heeft de rest van haar leven als een zwarte wolk boven haar doen en laten gehangen. 

Nu ik zelf vader ben, is dat leed voor mij niet voor te stellen. Dat het leven gewoon verder gaat nadat je een kind bent verloren lijkt te bizar voor woorden. Af en toe pijnig ik mijzelf met die gedachte en met het scala aan emotionele ideeën over wat je dan allemaal zou (moeten) doen. Liever wil ik er helemaal niet over nadenken en snel schud ik deze naargeestigheid weer van me af.

In ons beroep kom je helaas ook veel te jonge mensen en zelfs kleine kinderen tegen die door ziekte, ongeluk of andere reden om het leven zijn gekomen. Dan moet je je vadergevoelens aan de kant zetten en je professionaliteit laten spreken; je verplicht afschermen voor de emoties die dan akelig dichtbij komen, zonder gevoelloos over te komen. De balans tussen afstand en nabijheid is dan belangrijker dan ooit.

Martin Beek –

Veel uitvaartondernemers hanteren aangepaste tarieven voor de verzorging en de uitvaart als er jonge kinderen in het spel zijn, om de ouders in elk geval niet op te zadelen met hogere kosten die de uitvaart van een jong iemand met zich mee kan brengen. Ook als teken van bijzonder medeleven en als ondersteuning. Niet alle uitvaartondernemingen hebben een dergelijke regel, maar graag sluiten wij ons hier wel bij aan.

Lees meer over Balsemen / Thanatopraxie en over onze dienstverlening.

Tot slot.
Wij raden het balsemen (thanatopraxie) van babies en peuters nadrukkelijk aan. Na balsemen blijft het kind voor vele dagen hygiënisch, zacht en draag- en knuffelbaar. Zie ons artikel “Balsemen van baby of peuter“.

balsemen kind babyThanatopraxie balsemen kind baby thuis

kind baby thanatopraxie . balsemen thuisjong kind baby balsemen opbaren thuis