door

Meer flexibiliteit bij opbaren dankzij thanatopraxie

Opbaren na thanatopraxie balsemen: de mogelijkheden.

Dankzij de thanatopraxie behandeling (lichte balseming van het lichaam – zie ook: wat is thanatopraxiethanatopraxie thuis en waarom thanatopraxiekan de overledene in andere houdingen worden opgebaard dan de standaard methode, plat op de rug, omdat er geen starre koelplaat in het spel is en het lichaam volledig geconserveerd en hygiënisch is.

De wens van de overledene, nabestaanden of uitvaartverzorger betreffende de manier van opbaren lijkt hiermee nog slechts beperkt door het creatieve “outside the box denken” en we hoeven maar naar creatief opgebaarde lichamen in het buitenland te kijken om daar ideeën over op te doen… Staand in een hoek van de kamer, zittend in een stoel met een sigaret in de hand, zingend achter een microfoon met een gitaar in de hand of zittend op een racemotor. In bepaalde Aziatische landen en de Verenigde Staten zien we soms dingen die wij als nuchtere Nederlanders “not done” vinden of zelfs totaal ongepast.

De Nederlandse wet (de wet op de lijkbezorging) heeft hier weinig of niets over te melden. Er is bij wet niets gereguleerd met betrekking tot de manier en plaats van verblijf van de overledene. Men mag een stoffelijk overschot opbaren in een loods, thuis, in een verenigingsgebouw, in een kerkgebouw, of in de tuin, al dan niet onder een afdakje. Er zijn geen regels, alles mag. Er is ook geen verplichting om een overledene in een gekoelde ruimte te bewaren (zie o.a. “regels plaats van opbaring“). Wél speelt de volksgezondheid en de sociale hygiene een rol – bij aangifte van klachten bij bijvoorbeeld politie zal de handhaver zich kunnen beroepen op  gemeentelijke verordeningen en milieuregels t.a.v. bijvoorbeeld stankoverlast en besmettingsgevaar. Zie ook: De Nederlandse wet op de Lijkbezorging.

Dat alles in ogenschouw genomen kunnen we wel stellen dat wij Nederlanders zelf wel aanvoelen wat “te ver” gaat. Dit is ook het standpunt van de wetgever. Er zijn geen regels, omdat die niet nodig zijn… Maar waar leg je de lat, of de grens? Is het opbaren op een motorfiets te ver “outside the box” gedacht? Of in een luie stoel met een sigaar in de hand?

Thanatopraxie / balsemen maakt het in elk geval mogelijk om verder en creatiever na te denken over de vorm van opbaren. Er zijn uiteraard belemmeringen die veroorzaakt worden door de zwaartekracht, physique of staat van het lichaam. Graag willen we meedenken over andere vormen van opbaren. Hier is een aantal manieren van opbaren die wij de afgelopen jaren hebben gefaciliteerd.

  • half-zittend in de favoriete Lazyboy stoel
  • liggend op een biljarttafel
  • in zij-ligging op de bank
  • in foetushouding op bed
  • op graszoden met bloemetjes
  • op opbaar-plank gevuld met grind
  • liggend op een zelfgemaakte tuintafel in een serre met bloemen en planten
  • in prinsessenjurk op een hemelbed met pluche dieren en rozenblaadjes
  • in een bed in de vorm van een race-auto
  • liggend op een glazen plaat, rustend op een motorblok, met old-timers er omheen

Wij willen u zeker niet inspireren tot het bedenken van ridicule manieren van opbaren, maar u bewust maken van de mogelijkheden na thanatopraxie / lichte balseming. Neemt u voor meer informatie contact met ons op via  [email protected] of telefoonnummer 06 46 570 853.


U kunt de volgende A4 (PDF) flyer downloaden met algemene informatie: Thanatopraxie_algemene_informatie.pdf


© MBalm 2016 – tekst uit deze publicatie mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt

balsemen thuis thanatopraxie Thanatopraxie balsemen in thuis situatie. Thanatopraxie behandeling (balsemen) thuis uitvoeren

thanatopraxie balsemen mogelijkheden.Thanatopraxie (balsemen) opbaren mogelijkheden.